LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat, afirmă SUA. Peste 20.000 de soldați uciși din luna decembrie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat, afirmă SUA. Peste 20.000 de soldați uciși din luna decembrie

Este a 433-a zi de la începutul războiului din Ucraina. Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din luna decembrie şi alţi 80.000 au fost răniţi în lupte.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:00 Ucraina şi Canada se angajează să îşi continue cooperarea pe termen lung

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au anunţat luni continuarea programului bilateral de cooperare pe termen lung, transmite AFP.

Cei doi lideri au avut luni o conversaţie telefonică la finalul căreia şeful guvernului canadian s-a angajat să susţină "Ucraina cât va fi nevoie"."Canada va continua să le ofere asistenţă militară, umanitară şi financiară", a asigurat premierul Trudeau pe Twitter.

La rândul său, în cadrul discursului zilnic televizat, preşedintele ucrainean a lăudat luni seara programul "de cooperare pe termen lung în domeniul apărării dintre Ucraina şi Canada"."Canada a început deja confiscarea bunurilor ruseşti", a afirmat preşedintele Zelenski, adăugând că "acesta este un exemplu semnificativ pentru toate celelalte ţări ale lumii".

UPDATE 05:00 Diplomaţii germani expulzaţi au părăsit Rusia

La mai bine de o săptămână după anunţul expulzării, un grup de diplomaţi germani a părăsit luni Rusia, a anunţat Ministerul de Externe de la Berlin, informează dpa.

Guvernul de la Moscova a anunţat săptămâna trecută că peste 20 de membri ai personalului diplomatic german vor trebui să îşi facă bagajele. Motivul invocat a fost plecarea forţată a unor diplomaţi ruşi de la Berlin.

Numărul exact al diplomaţilor ruşi care au fost expulzaţi nu a fost furnizat de Ministerul german de Externe. Conform acestuia,"cu scopul de a reduce prezenţa serviciilor de informaţii ruse în Germania, guvernul federal este în contact cu partea rusă în ultimele săptămâni. Drept urmare, membri ai reprezentanţelor Rusiei în Germania au plecat la mijlocul lunii".

Activităţile acestora nu au fost în concordanţă cu statutul lor diplomatic, a spus ministerul, adăugând că, spre deosebire de ruşi, colegii germani au acţionat întotdeauna în conformitate cu statutul lor diplomatic.

Germania şi Rusia şi-au expulzat reciproc în mod repetat diplomaţi în trecut, pe fondul unor tensiuni bilaterale serioase. Astfel, numărul reprezentanţilor diplomatici ale cele două ţări s-a redus semnificativ.

UPDATE 04:00 Vizitele internaționale ale liderului rus se vor reduce la apeluri video

Un oficial ucrainean declară, pe rețelele de socializare, că vizitele oficiale ale lui Vladimir Putin se vor reduce la apeluri video.

"Tot "globalismul" și "vizitele internaționale" ale lui Putin sunt acum doar comunicări video cu lumea exterioară dintr-un loc nedefinit de anchetatori", a declarat Mihailo Podoliak.

Consilierul președintelui ucrainean este încrezător că liderul rus va fi arestat dacă va alege să se deplaseze în Africa de Sud.

UPDATE 03:00 Voluntar american ucis în Ucraina

Un fost pușcaș marin american ar fi murit la periferia orașului Bahmut. Cooper „Harris” Andrews a fost lovit probabil de un mortier pe 19 aprilie, relatează CNN, care a discutat cu mama și colegii săi din Ucraina.

UPDATE 02:00 Zelenski precizează că două persoane au murit în atacul asupra oraşului Pavlohrad

Atacurile ruseşti cu rachete din timpul nopţii de duminică spre luni asupra oraşului Pavlohrad din estul Ucrainei au ucis două persoane şi au rănit alte 40, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.

"Rachetele teroriştilor au luat viaţa a două persoane, bărbaţi foarte tineri", a informat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de luni seara.

"Alte 40 de persoane, femei, copii, bărbaţi, au fost tratate" în urma rănilor suferite, a adăugat şeful statului ucrainean.

Atacul asupra oraşului Pavlohrad, care este şi nod feroviar, a avut loc în timpul celui de-al doilea val de atacuri ruseşti cu rachete la nivel naţional în ultimele trei zile.

Preşedintele Volodimir Zelenski a mai spus că un băiat de 14 ani a fost ucis de o bombă în apropierea şcolii sale aflate în regiunea Cernigău, în apropiere de graniţa cu Rusia.

UPDATE 00:00 Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din decembrie

Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din luna decembrie şi alţi 80.000 au fost răniţi în lupte, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, transmite AFP.

"Din decembrie, estimăm că Rusia a numărat peste 100.000 de combatanţi ucişi sau răniţi, dintre care 20.000 de morţi în lupte", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă.

El a precizat că jumătate dintre cei morţi aparţin grupării de mercenari Wagner, fiind vorba, în mare parte, de foşti prizonieri "aruncaţi în luptele de la Bahmut fără pregătire suficientă sau comandă militară adecvată".

"Concluzia este că ofensiva Rusiei s-a întors împotriva ei", a spus John Kirby.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească